Ashwagandha: werking, voordelen en nadelen | gezondheid.be (2024)

In dit artikel

Ashwagandha: werking, voordelen en nadelen

  • Mogelijke voordelen van ashwagandha
  • Nadelen en risico's van ashwagandha
  • Ashwagandha kopen

dossier

Ashwagandha is een kruid dat ook bekend is onder de naam ‘Indiase ginseng’. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde. Ashwagandha zou energie bevorden en stress en angst verminderen. Er wordt zelfs beweerd dat het bepaalde vormen van kanker en de ziekte van Alzheimer zou afremmen. Maar wat zegt de wetenschap?

Lees ook: Sofrologie: een waardevol middel tegen stress

Mogelijke voordelen van ashwagandha

Wetenschappelijke studies suggereren dat ashwagandha heilzaam zou kunnen zijn voor een aantal aandoeningen. Maar onderzoekers weten nog niet precies hoe het kruid reageert in het menselijk lichaam. De meeste studies hebben vooralsnog gebruikgemaakt van dier- of celmodellen, en wetenschappers weten dus niet of dezelfde resultaten zullen optreden bij mensen. Er is wel enig bewijs dat ashwagandha kan helpen bij:

  • Stress en angst. In een studie uit 2019 bij mensen ontdekten onderzoekers dat het innemen van een dagelijkse dosis van 240 milligram ashwagandha het stressniveau van mensen significant verminderde in vergelijking met een placebo. Zo werden er lagere niveaus gemeten van cortisol, een stresshormoon.
  • Artritis. Ashwagandha werkt mogelijks als pijnstiller. Het voorkomt namelijk dat pijnsignalen zich bewegen door het centrale zenuwstelsel en het zou ook ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Om die reden zou het kruid effectief zijn bij de behandeling van bepaalde vormen van artritis. Dat effect werd bevestigd in een studie uit 2015 onder 125 mensen met gewrichtspijn.
  • Gezondheid van het hart. Eén onderzoek uit 2015 suggereert dat ashwagandhawortelextract het cardiorespiratoire uithoudingsvermogen van mensen zou kunnen verbeteren. Dit zou de gezondheid van het hart bevorderen. Om dit effect hard te maken is echter meer onderzoek nodig.
  • Alzheimer, Parkinson en Huntington. Studies tonen aan dat ashwagandha bepaalde vormen van schade aan zenuwcellen kan vertragen, stoppen en mogelijks terugdraaien. Dat is wat leidt tot ziekten als Alzheimer, Parkinson en Huntington. Let wel: bijna alle onderzoeken naar ashwagandha en schade aan zenuwcellen in de hersenen werden uitgevoerd op dieren of dierlijke cellen.
  • Kanker. Onderzoek toont ook aan dat ashwagandha de celgroei bij bepaalde vormen van kanker kan stoppen. In dierenstudies ging het onder andere om longtumoren.
  • Prestaties tijdens inspanning. Ook bleek uit onderzoek dat gezonde jongvolwassenen die acht weken lang dagelijks 500 milligram ashwagandha innamen, meer snelheid en kracht hadden tijdens het sporten dan mensen die een placebo innamen. Ze ademden ook beter en namen meer zuurstof op.
  • Onvruchtbaarheid bij mannen. Uit een klein onderzoek bleek dat onvruchtbare mannen die 90 dagen lang dagelijks vijf gram ashwagandha innamen, een hoger aantal zaadcellen hadden. Ook de gezondheid van hun sperma verbeterde.
  • Slaap. Eén onderzoek bij mensen toonde aan dat twee keer per dag een dosis van 300 milligram van het kruid, de slaap verbeterde. Uit een ander onderzoek bij dieren bleek dat de triëthyleenglycol in ashwagandha de slaap bevordert.

Lees ook: Fytotherapie: kruidengeneeskunde voor beginners

Nadelen en risico's van ashwagandha

Ashwagandha is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen als ze het maximaal drie maanden gebruiken, hoewel de langetermijneffecten onbekend zijn. Ashwagandha is mogelijks risicovol als een persoon:

  • Zwangere vrouwen, aangezien hoge dosissen kunnen leiden tot zwangerschapsverlies
  • Vrouwen die borstvoeding geven
  • Personen met hormoongevoelige prostaatkanker
  • Personen die bepaalde medicijnen gebruiken, zoals benzodiazepinen, anti-epileptica of barbituraten
  • Personen die een operatie moeten ondergaan
  • Personen met een auto-immuun- of schildklieraandoening
  • Personen met leverproblemen

Sommige mensen die ashwagandha gebruiken hebben bijwerkingen gerapporteerd, namelijk maag- en darmklachten, slaperigheid, diarree en braken. Overleg altijd met een arts om er zeker van te zijn dat ashwagandha of andere supplementen veilig voor je zijn.

Lees ook: De zin en onzin van omega 3-vetzuren

Ashwagandha kopen

De actieve ingrediënten van ashwagandha zijn voornamelijk te vinden in de wortels van de plant. Voor ashwagandha KSM-66 worden uitsluitend de wortels gebruikt, zonder toevoeging van bladeren. De betere ashwagandha-supplementen bevatten dus KSM-66.
Je kan ashwagandha onder andere kopen in (online) kruidenierszaken, in de vorm van capsules, tabletten en poeder. Lees zeker de bijsluiter voor gebruik en houd je aan de voorgeschreven dosis.

Lees ook: Kan je te veel vitamines slikken?

Bronnen:

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist

Laatst bijgewerkt: oktober 2023


Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

Gerelateerde artikels

  • dossierWat is de beste slaaphouding als je zwanger bent?
  • dossierStarten met mediteren
  • dossierIs cafeïnevrije koffie gezond?
  • videoWaarom heb ik minder stress aan de zee?
  • dossierStarten met zelfzorg: 7 tips

Gerelateerde rubrieken

  • slaapproblemen
  • kruidenmiddelen
  • stress
  • voedingssupplementen
  • angst
Ashwagandha: werking, voordelen en nadelen | gezondheid.be (2024)

FAQs

Waar op letten bij aankoop Ashwagandha? ›

Een goed Ashwagandha supplement moet tenminste withanolides en oligosacchariden bevatten, maar liefst ook al de andere natuurlijk stoffen van de Ashwagandha plant. De KSM-66 en Sabinsa ashwagandha zijn onze beste supplement. Het liefst koop je een product die alle natuurlijke stoffen van de plant bevat.

Hoe lang duurt het voordat Ashwagandha werkt? ›

Ashwagandha begint effect te krijgen na ongeveer 4-12 weken dagelijkse consumptie van 250 mg tot 800 mg. Regelmatige inname van ashwagandha na slechts vier weken kan stress en spanning verminderen, de slaapkwaliteit verbeteren en de energie stimuleren.

Is ashwagandha belangrijker? ›

Is ashwagandha belangrijker? Ashwagandha mag langdurig gebruikt worden en is niet substantieel .

Heeft Ashwagandha invloed op de anticonceptie? ›

Hoe werkt het? Er wordt van Ashwagandha 'verdacht' dat het de effectiviteit van hormonale anticonceptie vermindert , omdat andere planten dergelijke nadelige eigenschappen vertonen, bijvoorbeeld sint-janskruid, weegbree, sabelpalm en luzerne.

Wat is de meest effectieve vorm van ashwagandha? ›

Gemaakt met een van de meest onderzochte en effectieve vormen van ashwagandha, neemt Transparent Labs KSM-66 de eerste plaats in in onze verzameling voor de beste ashwagandha-supplementen van 2024. Het is van hoge kwaliteit en betaalbaar, waardoor het een uitstekende keuze is voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het opnemen van ashwagandha in hun wellnessroutine.

Waar moet u op letten bij het gebruik van ashwagandha? ›

Bij orale inname: Ashwagandha is mogelijk veilig bij gebruik gedurende maximaal 3 maanden. De veiligheid van ashwagandha op de lange termijn is niet bekend. Grote doses ashwagandha kunnen maagklachten, diarree en braken veroorzaken . In zeldzame gevallen kunnen leverproblemen optreden, waaronder ernstig leverfalen en de noodzaak van een levertransplantatie.

Waarom maakt ashwagandha mij slaperig? ›

Studies bij muizen hebben aangetoond dat een chemische verbinding in ashwagandha, triethyleenglycol, verantwoordelijk kan zijn voor het bevorderen van de slaap, evenals het effect ervan op GABA-receptoren – dezelfde receptoren waar veel voorgeschreven sedativa en anti-epileptica op gericht zijn.

Hoe lang voor het slapengaan moet ik ashwagandha innemen? ›

“Over het algemeen zou het het meest logisch zijn om ashwagandha ongeveer een uur voor het slapengaan in te nemen, zodat het de tijd heeft om in te trekken en een mogelijk onmiddellijk ontspannend effect te voelen. Maar het kan veel langer duren voordat de voordelen van ashwagandha op de langere termijn worden opgemerkt.

Hoe Ashwagandha gebruiken om af te vallen? ›

Hoewel ashwagandha ook in capsulevorm verkrijgbaar is, is het effectiever om het in poedervorm te consumeren, gemaakt van gedroogde ashwagandha-bladeren. Je kunt een theelepel ervan in een glas melk mengen en wat honing toevoegen om de smaak te versterken . Je kunt ook kardemom toevoegen om de smaak te verbeteren, de stofwisseling te stimuleren en de spijsvertering te verbeteren.

Verhoogt Ashwagandha het testosteron bij vrouwen? ›

Bij vrouwen vertoonde ashwagandha verbeteringen in de seksuele functie en symptomen van de menopauze, maar niet noodzakelijkerwijs een toename van testosteron .

Kan ashwagandha de angst verergeren? ›

Hoewel ashwagandha algemeen bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen, kan het bij sommige mensen mogelijk angst veroorzaken . De reacties van mensen op ashwagandha kunnen variëren als gevolg van hun individuele lichaamschemie.

Heeft Ashwagandha een wisselwerking met medicijnen? ›

Er zijn aanwijzingen dat ashwagandha een wisselwerking kan hebben met sommige medicijnen , waaronder medicijnen tegen diabetes en hoge bloeddruk, medicijnen die de reactie van het immuunsysteem verminderen (immunosuppressiva), sedativa, medicijnen tegen epilepsie (anticonvulsiva) en medicijnen tegen schildklierhormonen.

Kan ik alcohol drinken met ashwagandha? ›

Alcohol combineren met ashwagandha is geen goed idee . Ze hebben allebei een kalmerend effect op de hersenen. Door ze te mengen, kunnen deze effecten sterker worden. Er wordt gedacht dat Ashwagandha GABA stimuleert, wat de hersenactiviteit verlaagt en mensen slaperig maakt.

Zorgt ashwagandha ervoor dat je meer gaat plassen? ›

Eigenschappen van Ashwagandha:

Het kan een diureticum zijn (het verdrijven van urine uit het lichaam)

Stopt Ashwagandha de menstruatie? ›

Omdat ashwagandha inderdaad invloed lijkt te hebben op de vrouwelijke hormonen, moet u stoppen met het gebruik van ashwagandha en uw arts raadplegen als u merkt dat uw menstruatie onregelmatig of pijnlijker wordt of andere ongewone symptomen vertoont .

Hoe weet je of Ashwagandha van hoge kwaliteit is? ›

Het is belangrijk om met een zorgverlener te praten voordat u begint met het gebruik van ashwagandha, om er zeker van te zijn dat dit geschikt voor u is. Hoewel de hele plant kan worden gebruikt, raadt Foroutan aan om naar een wortelextract te zoeken en merkt op dat een kwaliteitssupplement tests door derden, een instelbare dosis en hoogwaardige ingrediënten zal ondergaan .

Wat is het beste: Ashwagandha-poeder of -capsule? ›

Doseringscontrole: Capsules worden meestal in vooraf afgemeten doses geleverd, waardoor het gemakkelijker wordt om de hoeveelheid geconsumeerde Ashwagandha onder controle te houden . Aan de andere kant geeft de poedervorm een ​​individu meer flexibiliteit bij het aanpassen van de dosering op basis van zijn behoeften en de aanbevelingen van artsen.

Wat is het verschil tussen ashwagandha en KSM 66 ashwagandha? ›

A: Sensoril Ashwagandha gebruikt extracten van zowel het blad als de wortels van het ashwagandha-kruid, terwijl KSM-66 de meer traditionele route kiest en alleen het wortelextract bevat . Als gevolg hiervan biedt KSM-66 het volledige spectrumextract met de hoogste concentratie. Als wortelextract is KSM-66 Ashwagandha vrijwel niet giftig.

Hoeveel withanoliden moeten er in Ashwagandha zitten? ›

De meeste deskundigen raden aan te beginnen met een dosis van ongeveer 300 tot 500 milligram ashwagandha-extract per dag, met withanoliden in het bereik van 5 tot 10 procent . Een volledige dosis ashwagandha zou tussen de 1.000 en 1.500 milligram extract per dag bedragen.

Top Articles
Boze blik van Trump gaat wereld over: 'Vooral goed voor op T-shirts'
19 people charged after 2-year drug operation in the Upstate
Google Jobs Denver
How To Check Your Rust Inventory Value? 🔫
Propnight Player Count
NBA 2K25 Best LaMelo Ball Build: 4-WAY GOD - Magic Game World
Sixth Circuit Denies Qualified Immunity for State University Officials Who Allegedly Violated Professor's First Amendment Rights
LensCrafters Review for September 2024 | Best Contact Lens Stores
Craigslist Free En Dallas Tx
Exploring the Northern Michigan Craigslist: Your Gateway to Community and Bargains - Derby Telegraph
Tyson Employee Paperless
Rick Lee Oaklawn Park Picks Today
What Does Sybau Mean
Myud Dbq
Leon Vs Chisec Figs
Pulitzer And Tony Winning Play About A Mathematical Genius Crossword
Walgreens Boots Alliance, Inc.: Konsensus der Analysten und Kursziel | A12HJF | US9314271084 | MarketScreener
Strange World Showtimes Near Cmx Downtown At The Gardens 16
Giantesssave
Hướng Dẫn Trade Bittrex
Offsale Roblox Items are Going Limited… What’s Next? | Rolimon's
Craigslist Hoosick Falls
Warren P. on SoundBetter
Gas Buddy Prices Near Me Zip Code
Fk Jones Obituary
Craigslist For Cars Los Angeles
Holly Ranch Aussie Farm
895 Area Code Time Zone
Devotion Showtimes Near Regency Towngate 8
Paying Cash for Comics, Sports Cards, Collections, Honest - Respectful - wanted - by dealer - sale - craigslist
Highway 420 East Bremerton
Usc Human Biology
120 temas Enem 2024 - Cálculo
Denise Frazier Leak
Tamara Lapman
St Cloud Rants And Raves
William Sokol National Security Advisor Resigns
Surprise | Visit Arizona
Emily Dealy Obituary
Assume The Slave Position Natashas Bedroom
24 Hour Pharmacy Berkeley
Viaggio Apostolico a Singapore: Santa Messa nello Stadio Nazionale presso il “Singapore Sports Hub” (12 settembre 2024)
Carter Williamson Jay Ok
Blow Dry Bar Boynton Beach
Destep: 10 tips voor de scherpste destep-analyse ooit!
100.2华氏度是多少摄氏度
June 21 2019 Algebra 2 Regents Answers
Assistant Store Manager Dollar General Salary
Halloween 1978 Showtimes Near Movie Tavern Little Rock
Amanda Balionis Renner Talks Favorite Masters Interviews, the Evolution of Golf Twitter, and Netflix’s ‘Full Swing’
Papitop
my Control Vitality Female Support Complex (10 ml)
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5730

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.